Een superduurzaam Twents aardemengsel: mogelijkheid of illusie

Blog page

Ons bedrijf staat voor duurzaam, sociaal en lokaal. Geldt dat ook voor de aarde die wij gebruiken in onze bakken?? Waar bestaat die aarde eigenlijk uit en kan het duurzamer?? Met deze vragen stapten wij afgelopen zomer de wereld van de potgrond binnen….

SFG-mix

De Square Foot Gardening methode maakt gebruik van een mix die bestaat uit drie delen: één deel turf, één deel vermiculiet en 1 deel compost. Samengesteld vanuit een duurzaam oogpunt: de mix hoeft slechts éénmalig te worden aangeschaft en hoeft daarna enkel te worden aangevuld met compost. Turf en vermiculiet vergaan namelijk niet.

Dat klinkt geweldig en ook duurzaam! Maar toch.. kan het echt niet duurzamer qua ingrediënten? Want iedereen weet toch dat turf een omstreden product is. Natuurgebieden worden ernstig aangetast bij het winnen ervan en het afsteken van turf maakt dat er CO2 vrijkomt in de lucht..

Dan vermiculiet. Een vulkanisch gesteente dat wordt opgeblazen onder grote druk en hitte.. Ook niet bijster duurzaam. Verhitten kost veel energie en vulkanisch gesteente komt duidelijk uit een ver land.

Compost klinkt oké. Organische resten wat verwordt tot zwarte aarde door het op een hoop te leggen en af en toe om te scheppen.

P1020366klein

In een poging om voor het voorjaar onze eigen aardemix samen te stellen volgens de SFG methode, stonden we hier dolgelukkig met onze kar vol Twentse compost.. totdat we thuis kwamen en stukjes plastic vonden, om nog maar niet te spreken over de lucht die van het spul afkwam.. Daar stonden we dan met een aanhanger vol stinkende aarde aan het einde van onze werkdag! Dit wilden we onze cliënten toch echt niet voorzetten. Maar hoe er vanaf te komen..? Na een nachtje slapen hebben we besloten het weer teruggebracht, wat gelukkig kon!

Turf, veenmos, cocopeat..

We kwamen er al gauw achter dat bijna alle potgrond turf bevat, of veenmos, een minder schadelijke variant omdat veenmos de bovenste laag van het turf is, wat weer blijkt aan te groeien. Ook worden er alternatieven voor turf of veenmos gebruikt, zoals cocopeat, een restproduct uit de kokosindustrie, 100% natuurlijk. Maar dan nog, niet bepaalt lokaal en afhankelijk van een misschien niet al te duurzame industrie.

Wat nou als we ons eigen aardemengsel samenstellen? Helemaal duurzaam en van Twentse bodem??

Vlas?

De ontdekking van vlas als vervanging van vermiculiet gaf ons moed! Vlas, een van oudsher Twents product dat in Twente aan de wieg stond van de textielindustrie! Op den duur uit Twente verdwenen maar door de Stichting Vlasmanifestatie weer terug onder de aandacht gebracht. Het product met ongekende innovatieve mogelijkheden wil zij graag weer terugbrengen naar Twente! Groot gelijk, vinden wij. Wat is er nou mooier dan het gebruik van duurzame materialen uit de eigen streek?

Afgelopen voorjaar waren we erbij: het vlas werd ingezaaid op de Usseler Es in Enschede! Zou dit één van de duurzame Twentse bestanddelen worden van de Groen&Wel moestuinaarde?
 
IMG_5255-edit-380 vlas-bloei-usseleres-380

Eureka!

Onze zoektocht ging verder. We speurden het internet af naar de eigenschappen en duurzaamheid van mogelijke bestandelen en vroegen kenners de hemd van het lijf. Koffiedrap in plaats van turf? Betoniet in plaats van vermiculiet? Of houtskool? Of kleikorrels? Wat te denken van tuinaarde? Of zogenaamde zwarte grond?

Uiteindelijk zaten we om tafel met een ervaren moestuinierder en beleefden we het EUREKA-moment waar we zo naar verlangden! We hebben het! Het ultieme recept voor een duurzaam en lokaal aardemengsel!!

Nu hoefden we het alleen nog maar uit te voeren. Alle bestanddelen waren vrij eenvoudig zelf te verkrijgen en verwerken tot een heus duurzaam Twents aardemengsel. Onze eigen ‘aardefabriek’, dat leek ons wel wat!

Illusie?

Al snel kwamen we erachter dat het toch wel behoorlijk wat voeten in aarde zou krijgen. Een eigen aardefabriek realiseer je niet in een dag of week. Tijd investeren, experimenteren, en wat als het toch niet blijkt te werken zoals we dachten?

Kortom: onze zoektocht resulteerde in een prachtig recept met potentie, maar helaas ook in een voor nu onuitvoerbaar project. Echter, we laten het idee niet los! We hopen dat er iets of iemand op ons pad komt die dit voor ons wil onderzoeken en produceren zodat ook deze wens werkelijkheid kan worden: onze eigen duurzame Twentse aardemix!

Binnenkort kloppen wij aan bij de Groene Kennispoort Twente, waarover later meer!